Wlewam kilka łyżek tej mikstury. Pieczarki są rumiane, pachnące i nie puszczają ani kropli wody
Smażenie pieczarek może być problematyczne. Wystarczy ustawić niewłaściwą moc palnika, a patelnia szybko wypełni się puszczoną przez grzyby wodą. Jeżeli chcesz przygotować aromatyczne, pełne smaku pieczarki, to zrezygnuj z krojenia grzybów i usmaż je z dodatkiem prostej glazury z octu balsamicznego i miodu.
Dlaczego warto przygotować pieczarki w glazurze?
Dzięki dodatkowi miodu i octu balsamicznego pieczarki nie puszczają wody podczas smażenia oraz zyskują wyborny smak – stają się słodko-kwaśne. Tak przygotowane grzyby zachwycają również wyglądem, więc można je podać jako dodatek nie tylko do potraw spożywanych na co dzień, ale także przygotować na specjalne okazje np. spotkanie w rodzinnym gronie.
Przepis można modyfikować, dodając różne przyprawy i zioła, które dodatkowo podbijają smak grzybów np. słony sos sojowy, pikantną paprykę, czosnek, tymianek, oregano lub rozmaryn.
Jak zrobić pieczarki w glazurze krok po kroku
W glazurze przygotowuję bardzo małe pieczarki. Ważne jest, żeby grzyby miały podobną wielkość. Jeżeli masz pieczarki o różnej wielkości, to postaraj się je pokroić na podobne kawałki. Pieczarek przed smażeniem nie obieram i smażę grzyby razem z nóżkami. Ale można też usmażyć same kapelusze, a nóżki wykorzystać do innego przepisu.
Podczas smażenia razem z glazurą często mieszam grzyby, żeby się nie przypaliły. Dodatki powinny się skarmelizować i oblepić grzyby, tworząc lśniącą warstwę. Na koniec dorzucam świeże zioła np. natkę pietruszki lub szczypiorek i gotowe!
Przepis: Pieczarki w glazurze
Obłędnie smaczne grzyby świetnie pasują do wielu dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 164 w każdej porcji
Składniki
- 600 g małych pieczarek
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżka miodu lipowego
- 5 łyżek octu balsamicznego
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie grzybówPieczarki oczyść papierowym ręcznikiem lub pędzelkiem kuchennym (opcjonalnie obierz i usuń nóżki).
- SmażenieNa patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło. Dodaj grzyby i smaż na dużym ogniu, często potrząsając patelnią, aż się przyrumienią. Dodaj ocet balsamiczny i miód. Zmniejsz moc palnika i smaż, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta glazura, która oblepi pieczarki. Dopraw grzyby solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posyp natką pietruszki.
Jak i z czym podawać pieczarki w glazurze?
Glazurowane pieczarki najlepiej smakują na ciepło. Ich smak doskonale komponuje się ze smakiem smażonych, duszonych i pieczonych mięs, smażonych i pieczonych ryb, dań z grilla np. kiełbasy i kaszanki, dań bezmięsnych np. jarskich kotletów i warzywnych potrawek oraz zapiekanek. Aromatyczne grzyby to również samodzielna przekąska, którą możesz podawać z pieczywem lub chrupiącymi grzankami.